Martinovo po italijansko

Martinovo - čas, ko se mošt spremeni v mlado vino, ali kot mu pravijo v Italiji, vino novello. Račka, mlinci, rdeče zelje - jedi, brez katerih si ne predstavljamo tega praznika. Kako pa izgleda martinovo po italijansko? In predvsem, kaj se znajde na martinovi mizi v Italiji?

Martinovo po italijansko

V resnici navade in običaji v Italiji niso tako drugačni, kot pri nas. Tudi pri naših sosedih je navada, da se prijatelji in družina zberejo okoli obložene mize ter proslavijo sadove sezone in leta, ki se zaključuje. Italija je velika in raznolika in seveda se ta raznovrstnost odraža tudi na krožnikih. Vsaka regija ima svoje specialitete in tipične okuse:

1. Dimljene mesnine in meso z žara

V mnogih delih Italije, predvsem na jugu, je november še čas, ko jesensko sonce še dobro pogrejeo. To je še vedno čas za druženje na prostem in zadnji dnevi za žar. Pogosto se na njihovih krožnikih znajdejo goveji stejki, pa tudi pečen odojek ali jagenjček. Na severu, v Alto Adige, pa po tradiciji kraljujejo dimljene suhe mesnine, salame in narezki ali ocvirki

2. Casoeûla in goska

V Venetu, Furlaniji Julijski krajini in Emili Romagni je najbolj tipična martinova jed gos. V Lombardiji in ravninskih delih Padske nižine pa je priljubljena jed Casoeûladušen ohrovt s klobaso in svinjskim mesom, občasno pripravljen tudi z gosko. 

3. Pizza con i quattrini

Tipična jed iz Abruzza je pizza con i quattrini: tip debele palačinke iz pšenične moke za pecivo tip 00 - duttile z medom, suhimi figami in orehi, v katere vstavijo kovanec za srečo.  

4. Kostanj

Kostanje je prigrizek, značilen za vso Italijo. Tradicionalno se peče na ognju, pripravimo pa ga lahko tudi kar v pečici ali v ponvi. Odličen je za druženje ob kozarčku mladega vina.

5. Muffolette di San Martino

Muffolette di San Martino so kruhki z mehko sredico iz durum pšenične moke semola rimacinata in semeni sladkega janeža, značilni predvsem za Sicilijo. Napolnimo jih z inčuni in Anfosso ekstra deviškem oljčnem oljem, svežim paradižnikom, sirom ter dišečim BIO origanom iz Sicilije

6. Pittule in frittelle

Pittule ali pettole je tipičen martinov prigrizek iz Puglije. Majhni ocvrtki iz kvašenega testa, napolnjeni z različnimi sezonskimi sestavinami: paradižniki, kaprami, olivami, gobicami, inčuni in drugim. Postrežemo ga k vinu kot antipaste.

7. Sladice

Abruzzu radi postrežejo pizzo di San Martino - rustikalno sladko vzhajano fokačo z DiVito ekstra deviškim nefiltriranim oljčnim oljem semeni sladkega janeža, postrežena poleg sladkega vina. Za Veneto so tipični zaeti - masleni piškoti s kuruzno moko in rozinami. Na Sardiniji pripravljajo papassini krhke piškote s sladkorno glazuro in rozinami. Na Siciliji pa pripravljajo janeževe piškote biscotti di San Martinoki jih radi pomakajo v sladek siciljanski muškat.

Pripravite martinovo pojedino in uživajte v gurmanskih okusih!