TIPIČNI ITALIJANSKI SIRI

OKUSI ITALIJE ITALIJANSKI SIRI

Smo uvoznik tipičnih italijanskih sirov, kot sta Parmigano Reggiano in Grana Padano, v ponudbi pa imamo tudi rezane sire brez laktoze. Naši izdelki so trenutno na voljo v Spletni trgovini Mercator in trgovinah Mercator Maxi, Šiška, Šmartinska in Rudnik ter v Spar partner Nama.

Za večja naročila ali ponudbo za gostinstvo nas lahko kontaktirate na mail: info@icg.si

REZANI SIRI BREZ LAKTOZE

MOZZARELLA
Eden izmed najbolj prepoznavnih italijanskih sirov. Narejena je po principu pasta filata. Mozzarella v rezinah je mladi zorjen sir, blagega okusa. 

CACIOTTA
Je svež sir, blagega okusa, značilen za celotno Italijo. Še najbolj spominja na edamec. 

PROVOLA AFFUMICATA
Gre za podoben tip sir kot je provolone, vendar pa je provola značilna za Kampanijo in jug Italije. Provola je načeloma manjših dimenzij, najbolj prepoznavna pa je hruškasta oblika. 
Narejena je iz kravjega mleka, po principu pasta filata, zori od 10dni do 6 mesecev in je izjemno blagega okusa. Lahko je navadna ali dimljena.  

EMMENTAL BAVARESSE
Bavarski ementalec je posebna vrsta ementalca in se razlikuje npr. od švicarskega ali takšnega, ki ga poznamo pri nas. Je 100% iz nemškega mleka iz bavarskih alp.
Zori min. 2 meseca. Tipične so velike luknje in bolj sladkast, orešast okus. 

KAJ JE PASTA FILATA

Pasta filata je posebna vrsta sira. Mleku dodajo sirilo, da se sesiri, potem pa skuto narežejo na manše kose. Odcedijo sirotko in skuto pustijo počivati neaj ur. Temu sledi termična obdelava z vročo vodo in fillatura - gnetenje, raztezanje. Pri tem se oblikuje nit, ki jo potem navijejo okoli same sebe v določeno obliko, tako da je popolnoma stisnjena in vmes ne pride nič zraka - sir je zato brez luknjic. 
Na ta način izdelujemo npr. svežo mozzarello. Za provolone, provolo ali mozzarello v kosih, pa je potreben še proces zorenja in/ali dimljenja. TIPIČNI ITALIJANSKI SIRI

PROVOLONE VALPADANA DOLCE DOP

Sir z zaščiteno označbo porekla, značilen za določene province regij Lombardija, Veneto, Emilia Romagna, Trento - sever Italije. Njegov izvor sega v srednji vek. 
Gre za sir tipa Sir je narejen iz kravjega mleka, po principu pasta filata, zori od 10 - 90 dni. Sicer ločimo med dvema tipoma: DOLCE in PICCANTE. Razlika je v sirilu: pri prvem gre za sirilo kravjega izvora, v drugem ovčjega izvora.

OKUSI ITALIJE provolone valpadana sir

MONTASIO FRESCO

Sir z zaščiteno označbo porekla, značilen za Furlanijo - Venezio - Julijsko krajino oz. vzhodni del Veneta. Prvi so ga ok. leta 1200 pridelali benediktinski menihi. 
Montasio fresco je sveži sir alpskega tipa, ki zori 60-120 dni. Pridelan je iz kravjega mleka. Je blagega okusa z majhnimi luknjicami.

OKUSI ITALIJE SIR MONTASIO FRESCO

ASSIAGO FRESCO

Sir z zaščiteno označbo porekla, značilen za območje Padove, Vicenze, Trenta in Trevisa. Prvič se omenja ok. leta 1000.  Asiago fresco je sveži alpski sir, narejen iz kravjega mleka alpskih farm. Zori min. 20 dni - do 60 dni. Je blagega in svežega okusa (spominja na jogurt), z majhnimi, nepravilnimi luknjicami

OKUSI ITALIJE SIR ASIAGO

PARMIGIANO REGGIANO

Sir z zaščiteno označbo porekla, katerega pridelava je omejena na regije Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna in Mantova. Pridelan je izključno iz surovega kravjega mleka, zori od 12-40 mesecev. 

OKUSI ITALIJE Parmigiano Reggiano SIR

GRANA PADANO

Sir z zaščiteno označbo porekla, značilen za regije okoli reke Pad, v provincah Lombardia, Piedmont, Emilia Romagna, Veneto, Trentino Slto Adige. Sir je narejen iz surovega kravjega mleka. Grana pomeni zrnat in to je ena izmed glavnih značilnosti grana padane.

OKUSI ITALIJE GRANA PADANORAZLIKA MED PARMIGIANO REGGIANO in GRANA PADANO

1. Področje pridelave Parmigiana Reggiana je bolj lokalizirano, manjše, med tem ko lahko Grana Padano pridelujejo na veliko večjem področju ob reki Pad in tudi vse do Trenta.
2. Parmigiano Reggiano ne vsebuje aditivov, med tem ko je Grani dodan jajčni lizosom, s katerim nadzorujejo fermentacijo.
3. Za izdelavo Prmigiana uporaba silaže kot hrane za krave ni dovoljena, med tem ko pri Grani je, kar vpliva na aromatski profil sira.
4. Parmigiano zori: min. 12 mesecev, v povprečju zorenje traja 24 mesecev. Grana Padano zori : min. 9 mesecev, v povprečju pa zorenje traja 15 mesecev.Viri slik:

Konzorcij sira Montasio DOP
Konzorcij sira Asiago DOP
Konzorcij sira Provolone Valpadana DOP
Konzorcij sira Parmigiano Reggiano DOP
Konzorcij sira Grana Padano DOP