Halloween bučna pita s pomarančno marmelado

Praznovanje Halloweena ali Noči čarovnic je v Sloveniji vsako leto bolj priljubljeno. Izvira iz keltskih časov vstopa v novo leto in ponazarja konec poletja, žetve in začetek temne, mrzle zime; čas, ki je bil pogosto simbolično povezan s smrtjo. Pri nas si Noč čarovnic interpretiramo malo drugače. Pomembno je, da si vzamemo čas zase, družino, prijatelje, se družimo in pripravimo gurmanske jedi. Halloween bučna pita s pomarančno marmelado je prava izbira za praznično sladkanje!

Halloween bučna pita s pomarančno marmelado

SESTAVINE:

TESTO ZA PITO:

-300 g polnozrnate pšenične moke MORA
-200 g masla
-100 g sladkorja
-ščepec soli

NADEV ZA PITO:

-skodelica mleka
-450 g hokaido buče
-3/4 kavne skodelice sladkorja
-3 žlice jedilnega škroba
-ščepec cimeta in ingverja v prahu
-za intenzivnejši okus začinite z muškatnim oreščkom
-3 žlice Menz and Gasser Ekstra džem pomarančna

PRIPRAVA:

  1. Iz sestavin za testo pripravimo sladko krhko testo in ga oblikujemo v večjo kroglo, zavijemo z živilsko folijo in damo v hladilnik.
  2. Bučo operemo, razrežemo na pol in odstranimo semena. Odstranimo olupek in jo naribamo v večjo posodo. Dodamo mleko, koruzni škrob, sol, začimbe in dobro premešamo.
  3. Pečico segrejemo na 175 °C.
  4. Pomokamo površino za delo in na njej razvaljamo testo. Pripravimo okrogel pekač s snemljivim dnom in vanj položimo testo. Iz ostankov testa naredimo nekaj dolgih trakov, da bomo na koncu iz njih naredili mrežo na vrhu pite.
  5. Na površini testa naredimo z vilicami luknjice, da se med peko ne bo napihnilo. Testo premažemo z nadevom in po vrhu dodamo plast Menz&Gasser ekstra džema pomaranča. Po vrhu naredimo mrežo iz preostalega testa.
  6. Pekač damo v predhodno ogreto pečico in pečemo 60 minut.
  7. Ko je pita pečena, počakamo da se ohladi. Pito razrežemo, razdelimo na krožnike in postrežemo.

Prijetno gurmansko sladkanje za Noč čarovnic vam želimo!