Praznovanje Halloweena ali Noči čarovnic je v Sloveniji vsako leto bolj priljubljeno. Izvira iz keltskih časov vstopa v novo leto in ponazarja konec poletja, žetve in začetek temne, mrzle zime; čas, ki je bil pogosto simbolično povezan s smrtjo. Pri nas si Noč čarovnic interpretiramo malo drugače. Pomembno je, da si vzamemo čas zase, družino, prijatelje, se družimo in pripravimo gurmanske jedi. Halloween bučna pita s pomarančno marmelado je prava izbira za praznično sladkanje!
Halloween bučna pita s pomarančno marmelado
SESTAVINE:
TESTO ZA PITO:
-300 g polnozrnate pšenične moke MORA
-200 g masla
-100 g sladkorja
-ščepec soli
NADEV ZA PITO:
-skodelica mleka
-450 g hokaido buče
-3/4 kavne skodelice sladkorja
-3 žlice jedilnega škroba
-ščepec cimeta in ingverja v prahu
-za intenzivnejši okus začinite z muškatnim oreščkom
-3 žlice Menz and Gasser Ekstra džem pomarančna
PRIPRAVA:
- Iz sestavin za testo pripravimo sladko krhko testo in ga oblikujemo v večjo kroglo, zavijemo z živilsko folijo in damo v hladilnik.
- Bučo operemo, razrežemo na pol in odstranimo semena. Odstranimo olupek in jo naribamo v večjo posodo. Dodamo mleko, koruzni škrob, sol, začimbe in dobro premešamo.
- Pečico segrejemo na 175 °C.
- Pomokamo površino za delo in na njej razvaljamo testo. Pripravimo okrogel pekač s snemljivim dnom in vanj položimo testo. Iz ostankov testa naredimo nekaj dolgih trakov, da bomo na koncu iz njih naredili mrežo na vrhu pite.
- Na površini testa naredimo z vilicami luknjice, da se med peko ne bo napihnilo. Testo premažemo z nadevom in po vrhu dodamo plast Menz&Gasser ekstra džema pomaranča. Po vrhu naredimo mrežo iz preostalega testa.
- Pekač damo v predhodno ogreto pečico in pečemo 60 minut.
- Ko je pita pečena, počakamo da se ohladi. Pito razrežemo, razdelimo na krožnike in postrežemo.
Prijetno gurmansko sladkanje za Noč čarovnic vam želimo!