Potica je v slovenski kulturi zagotovo del praznične kulinarike. Mnogi se priprave ne lotijo, saj ni ravno najbolj enostavna. Želeli bi vam predstaviti enostaven recep za pripravo potice na malo drugačen način. Ocvirkova potica je zagotovo nekaj, kar morate pripraviti.
Ocvirkova potica
SESTAVINE:
Testo:
- 0,5 kg mehke pšenične moke tip 00 SUPERIORE
- 2 dcl mlačnega mleka
- 7g Suhega pivskega kvasa
- 1,5 žlice soli
- 4 rumenjaki
- 70 g masla
Nadev:
- Gigi pol kg hrustljavih prešanih ocvirkov brez masti
- maslo za premaz
PRIPRAVA:
1. V prvem koraku naredimo najprej kvasec za testo iz pol dcl mleka, kvasa in žličke sladkorja. Rahlo premešamo in pustimo vzhajati 15 min, da se volumen podvoji.
2. V večji posodo damo moko. Posebej v posodi zmešamo mlačno mleko, rumenjak, sol in stopljeno maslo. Vzhajan kvasec vlijemo v moko in premešamo, za tem dodamo še mokre sestavine. Testo s kuhalnico premešamo in dobro pregnetemo. Testo za potico oblikujemo v hlebček in ga pustimo vzhajati, da naraste na 2x volumen.
4. Ko je testo pripravljeno, ga razvaljamo, premažemo z stopljenim maslom, čez posujemo ocvirke in rahlo solimo.
5. Potico tesno zavijemo in pustimo vzhajati, da lepo nabrekne. Preden damo v pečico, jo premažemo s stepenim jajcem in "prešpikamo".
6. Pečemo v lončenem pekaču na 175 stopinj. Po 30 min po potrebi čez potico položimo papir za peko, da se bolj enakomerno peče. Pečemo približno 1 uro.
Ko pripravljamo testo, je zelo priporočljivo, da so sestavine približno enake temperature.
Ocvirkova potica je najboljša še topla!
Prijetno praznično peko ti želimo!