Focaccia z bučo in grozdjem

Focaccia je tipičen italijanski kruh z ekstra deviškim oljčnim oljem, ki mu na vrh dodamo različna zelišča, začimbe, olive ali zelenjavo. Foccacia z bučo in grozdjem je odlična ideja za jesensko različico tega znamenitega italijanskega kruha. Pripravite jo tudi vi ter jo uporabite za pripravo slastnih paninov ali pa povabite prijatelje in jo postrezite ob aperitivu!

Focaccia z bučo in grozdjem
Focaccia z bučo in grozdjem

Focaccia z bučo in grozdjem

SESTAVINE:

OKRAS:

  1. Rožmarin, grozdje, mozzarella, groba morska sol, oljčno olje.
  2. Pekan orehi, žajbelj, mozzarella, groba morska sol, oljčno olje.

PRIPRAVA:

  1. Najprej pripravimo bučo. Prerežemo jo na pol, odstranimo semena in narežemo na večje kocke. Pokapamo jih z ekstra deviškim oljčnim oljem, dobro solimo in damo peči v pečico na 200 stopinj, dokler se buča povsem ne zmehča (30-40min). Ko je buča spečena, počakamo, da se ohladi, odstranimo kožico in zmešamo s paličnim mešalnikom v gladek pire.
  2. V večji posodi zmešamo moko, 5 žlic oljčnega olja in 300g pireja iz buče. Vse sestavine med sabo dobro zmešamo. Najprej s kuhalnico in nato gnetemo cca. 10 min. Po potrebi dodamo mleko - količina je odvisna od gostote bučnega pireja, testo ne sme biti lepljivo. Po 10 min vmešamo še preostalo oljčno olje.
  3. Pomembno je, da se sestavine dobro povežejo in testo postane mehko, a ne preveč čvrsto in suho. Pustimo vzhajati toliko časa, da se volumen podvoji.
  4. Pripravimo pekač, ga dobro naolimo, iz testa naredimo manješe kose in jih oblikujemo. Prerazporedimo jih po pekaču na debelini 1 cm (oblikujemo nekakšne pogačice).
  5. Testo pokapljamo z oljčnim oljem, po celotni površini naredimo s prsti jamice. Odtrgamo nekaj vejic izbranih začimb (rožmarin, timijan), dodamo oreške in grozdje in jih potresemo po testu. Testo pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja na dvojno debelino.
  6. Dodamo natrgano mozzarelo* in posujemo z grobo morsko soljo. *Svežo mozzarelo lahko naložimo na focaccio tudi, ko je že pečena.
  7. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 230 stopinj 10-15 min. Vzamemo iz pečice in pokapljamo z ekstradeviškim oljčnim oljem.

Avtor slike: lolitabopa