Crostata s taralli ricotto in suhimi paradižniki

Enostaven recept za pripravo slane različice cheese cake torte. Pripravite aperitivo, ki ima za osnovo hrustljave taralle, ricotta pa doda mehkobo. Crostata s taralli ricotto in suhimi paradižniki je okusen italijanski aperitivo, ki vas bo s prvim grižljajem popeljal v Italijo. Povabite prijatelje in zagotovo bodo navdušeni nad vašo italijansko različico slanega cheese caka.

Crostata s taralli ricotto in suhimi paradižniki

SESTAVINE:

-SPODNJA PLAST:
300 g tarallov z ekstra deviškim oljčnim oljem
150 g stopljenega masla
4 lističi želatine (8 g)
sol
poper
-KREMA IZ RIKOTE:
500 g kremne rikote
100 g sveže smetane (+ 2 žlici)
50 g oluščenih orehov
1 šopek sveže bazilike
-ZGORNJA PLAST:
180 g Anfosso sušenih paradižnikov v oljčnem olju (odcejenih)
manjši šopek svežega timijana
pest sesekljanih oluščenih orehov

PRIPRAVA:

  1. Taralle stresemo v posodo za mešanje in jih z mešalnikom drobno nasesekljamo. Dodamo stopljeno maslo (stopimo ga na sobni temperaturi) in nadaljujemo z mešanjem, dokler zmes ne postane gladka.
  2. Zmes položimo v pravokoten pekač/model velikosti 21 x 31 cm z odstranljivim dnom in poravnamo s hrbtno stranjo žlice, da postane plast ravna in enakomerna. Pospravimo v hladilnik.
  3. Želatino namočimo v hladni vodi za nekaj časa. Čas je naveden na embalaži (približno 10 minut). V skledi z metlico ali električnim mešalnikom zmešamo rikoto s smetano, dodamo sesekljano baziliko, grobo sesekljane orehe ter začinimo s soljo in poprom.
  4. Želatino raztopimo v kozici z dvema žlicama smetane, ji dodamo zmes iz rikote in dobro mešamo. Vse skupaj vlijemo v pripravljeno plast iz tarallov, poravnamo in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se strdi.
  5. Po tem času vzamemo crostato iz hladilnika, okrasimo s sušenimi paradižniki, ki smo jih pred tem dobro odcedili, sesekljanimi orehi in svežim timijanom.

Okusna crostata z rikoto, orehi in suhimi paradižniki je pripravljena za postrežbo! Hiter, enostaven in gurmanski recept! Okusite Italijo v enem grižljaju!

Vir slike: https://www.cucchiaio.it/ricetta/cheesecake-alla-ricotta-noci-e-pomodori-secchi/