Tagliatelle z žajbljevim pestom in lešniki

Ena izmed pogostejših priprav italijanskih testenin je zagotovo s pestom. Večini sta najbolj poznana zeleni in rdeči pesto. Tokrat pa smo se odločili, da preizkusimo malo drugačno kombinacijo. Tagliatelle z žajbljevim pestom in lešniki ter hrustljavo slanino guanciale. Za pripravo potrebuješ le nekaj sestavin, pomembno je le, da so te skrbno izbrane. Kombinacija žajblja in lešnikov nas je zelo prepričala, zato predlagamo, da jo poskusiš tudi sam!

SESTAVINE:

250 g Anfosso tagliatelle
1 kozarček Anfosso žajbljev pesto
4 tanko narezane rezine slanine guanciale
30 g nasekljanih praženih lešnikov
10-20 lističev svežega žajblja
20 g nariban Parmgiano Reggiano DOP
2 žlici Anfosso ekstra deviško oljčno olje
sol

PRIPRAVA:

  1. Pripravimo velik lonec z osoljeno vodo in v njem po navodilih skuhamo Anfosso tagliatelle.
  2. Guanciale narežemo na čim tanjše rezine (kot pršut) in ga na suho ocvremo, da je hrustljav. Poberemo iz ponve in odstavimo.
  3. V ponvi segrejemo manjšo količino ekstra deviškega oljčnega olja in ocvremo dobro osušene žajbljeve lističe. Lističi so gotovi, ko so hrustljavi. Poberemo jih iz ponve in odcedimo na papirnati brisački.
  4. Žajbljevega olja ne zavržemo - nanj dodamo žajbljev pesto in nekaj žlic vode, v kateri so se kuhale testenine, da dobimo kremasto teksturo.
  5. Testenine dodamo v ponev s pestom, potresemo s parmezanom, dobro premešamo in nadevamo na krožnik. Okrasimo z lističi ocvrtega žajblja, praženimi lešniki in hrustljavo slanino.
  6. Tagliatelle z žajbljevim pestom in lešniki ter guancialom postrežemo še vroče.