Recept za pizzo napoletano

Recept za pizzo napoletano 5 Stagioni

RECEPT za pizzo napoletano 

1 kg moke tip 00 Pizza Napoletana Le 5 Stagioni
600 ml vode
2 g suhega kvasa
30 g soli

Priprava
1. V posodi zmešamo vodo in sol.

2. Dodamo skodelico moke in zmešamo.
3. Primešamo suhi kvas in preostanek moke.
4. Dobro premesimo (cca 10 min), da se sestavine povežejo in oblikujemo hlebček. Pustimo počivati 10 min.
5. Hlebček razdelimo na 3-4 dele in oblikujemo pizza kroglice. Položimo jih v rahlo pomokano posodo z ravnim dnom in pokrijemo s folijo za živila, da se testo ne presuši. Postavimo v hladilnik za 24 ur.
6. Testo vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo.
7. Raztegnemo na dobro pomokani površini in nadevamo. Pečemo 1 min na 350° C

 

Moka Le 5 Stagioni je certificirana s strani Associazione Verace Pizza Napoletana kot uradni produkt za pripravo prave pizze napoletane. Preverite ponudbo TU

 

Prava Pizza Napoletana

Recept za pizzo napoletano je bil prvič uradno zapisan leta 1984, ko je Associazione Verace Pizza Napoletana prvič določilo sestavine, postopke in pravila za njeno pripravo. Spodaj najdete kratek povzetek:

- pizza je pečena v peči na ogenj (drva), na kamniti površini
- premer pizze je 22-35 cm
- testo za pizzo mora biti mehko in elastično
- pravi tip napolitanske pice sta Marinara (paradižniki, oljčno olje, origano, česen) in Margherita (paradižniki, oljčno olje, mozzarella ali fior di latte, riban sir in bazilika)
- moka tip 00 ali 0: W250-310, B 11 - 13,5 g %, P/L 0.6, absorpcija 55 % - 62 %
- moka tip 1: kot dodatek 5 - 20%
- direktna metoda
- pripravo testa vedno pričnemo z vodo
- testu nikoli ne dodamo maščobe/olja in sladkorja
- 8 - 24h zorenje testa
- pizza hlebčki teže 200-280g
- peč mora biti ogreta na 485° C, temperaratura kontaktne površine (kamna) 380- 430° C
- peka pizze 60 - 90 s

Več o pravilniku in pripravi prave napoletanske pizze najdete na VERA PIZZA NAPOLETANA