Focaccia z rožmarinom

Focaccia z rožmarinom Focaccia z rožmarinom in morsko soljo

Focaccia z rožmarinom oz. po naše kar fokača, je tipičen italijanski kruh, pogača, ki izvira že iz antike.

Focaccio pripravimo iz kvašenega testa z olivnim oljem, nadevamo pa jo z začimbami, paradižniki ali drugo sezonsko zelenjavo ter pokapljamo z oljčnim oljem in posujemo z grobo morsko soljo.

Fokačo pogosto postrežemo tudi kot prilogo k antipasti oz. italijanskim aperitivo fingerfoodsom. Focaccia z rožmarinom se odlično poda k kozarcu rdečega vina ali prosecca.

 

FOCACCIA Z ROŽMARINOM

Sestavine:
350 g 4H pizza mix moke
210 g vode
10 g ekstra deviškega oljčnega olja
Filippone siciljanski bio rožmarin

Za pretax:
40 gr ekstra deviškega oljčnega olja
40 g vode
10 gr soli

 

Sestavine za testo mesite, dokler ne dobite homogenega testa. Pustite, da testo počiva 10 minut, nato oblikujte hlebček, ga prekrijte s celofanom in pustite, da podvoji volumen. hlebček rahlo naoljite. Hlebček nato razvlečemo na ravni površini, tako da s konicami prstov rahlo pritiskamo ob podlago in testo razvlečemo do željene debeline. Pokrijemo in pustimo, da se testo potroji.

Premaz: dobro zmešamo emulzijo vode in olja in premažemo fokačo. Potresemo z grobo soljo in rožmarinom. Pečemo pri 240 stopinj C (220 stopinj C ventilacijska pečica) 16 minut.