PIZZA MARGHERITA NAPOLITANA

Prava pizza Margherita Napolitana je znana po celem svetu. Po spletu kroži veliko različic, ki niso prave, zato smo recept povzeli po svetovnem prvaku izdelovanja pic, Johnnyju Di Francesca. Želimo se poučiti o skrivnostih priprave najboljšega testa za pico.

Prava pizza margherita Napolitana je sestavljena iz zelo malo sestavin (voda, sol, kvas), zelo je pomembna prava izbira moke. Do pravega okusa in hrustljavosti pride le, če pazimo pri združevanju sestavin.

SESTAVINE:
-600 ml – 2,5 skodelice vode (sobne temperature)
-1 kg – Le 5 Stagioni Napoletana Pizza Moka, Tipo 00 
-30 g - 5 žličk soli
-1-2 g – pol čajne žličke svežega kvasa

PRIPOMOČKI:
-Velika posoda za mešanje
-miza ali klop (delovna površina)
-NEOBVEZNO: pico lahko pripravite tudi z uporabo mešalnika

PRIPRAVA:

  1. Za pripravo prave pizze Napolitane najprej vzemite večjo posodo za mešanje, nalijte 600 ml vode in dodajte 30 g soli.
  2. Dobro premešajte z roko, da se sol raztopi. JOHNNYJEV NASVET: soli nikoli ne kontaminirajte s kvasom. Da bi se temu izognili, morate slediti naslednjemu koraku in dodati 10% moke.
  3. Vodi dodajte 100 g (10 % moke) in z rokami mešajte, dokler se moka ne raztopi. Nastane podobna konsistenca masi za palačinke.
  4. V mešanico dodamo kvas, da se hitro stopi v vodi in s prsti ponovno premešamo.
  5. Pomemben del je, da dodajte 5 Stagioni neapeljske moke z eno roko, majhno količino naenkrat in ne vse naenkrat. Z drugo roko mešajte. JOHNNYJEV NASVET: Ko dodajate moko, z eno roko držite rob sklede, z drugo pa mešajte. Pomembno je, da obračate skledo in moko, pri čemer pazite, da očistite vse strani, da moka ne ostaja na robu sklede.
  6. Ko ima testo res dobro konsistenco, ga stresemo na mizo in začnimo gnetiti z obema rokama, tako da vpije vso preostalo moko.
  7. Testo gnetite, dokler ne ugotovite, da ima gladko konsistenco.
  8. Kasneje morate preveriti, ali je bilo vaše testo dovolj obdelano. Na voljo imate 2 možnosti": - Z enim prstom pritisnite na kroglo testa in če se odbije, je velika verjetnost, da je pripravljena! - S termometrom preverite temperaturo testa tako, da ga vstavite naravnost v njegovo sredico in pazite na temperaturo med 23°C – 26°C
  9. Ko je testo za pico Napolitano pripravljeno, ga položite na ravno površino in ga pokrijte z vlažno krpo, da se ne posuši.

Pustite ga počivati vsaj 2 uri.

  1. Po 2 urah, je čas, da naredite hlebčke iz testa. Odrežite kos testa in ga stehtajte na tehtnici (250 g).
  2. Hlebčke testa je najlažje narediti tako, da jih s krožnimi gibi vedno znova valjate na enem mestu, z dlanjo, dokler ne dobite gladkega okroglega hlebčka.
  3. Ko so hlebčki testa za pico narejeni, jih položite v nepredušno posodo z ravno površino. Pustite jo v prostoru s temperaturo med 16°C – 18°C ​.

Po 24 urah bi morali hlebčki vzhajati in biti pripravljeni za uporabo. Na mizo/klop potresite moko in nanjo dajte hlebček testa. Začnite od spodaj in se pomikajte proti vrhu, pritiskate s prsti navzdol. Ustavite se, obrnite in ponavljajte, dokler ne dobite majhne okrogle podlage s skorjo. Nežno raztegnite, tako da poberete testo in ga rahlo raztegnete na eno podlaket, nato pa ga obrnete na mizo. To ponovite, preden ga oblikujete v krog in ga nato položite na mizo.

Danes smo se odločili za MARGHERITO

-S hrbtno stranjo žlice s krožnimi gibi namažete italijansko paradižnikovo omako na testo:
-Dodamo sveže liste bazilike
-potresemo suh origano
-pokapljamo ekstra deviško oljčno olje in na tanko narezan češnjev paradižnik.
-Pico dajte v krušno peč pri 400°C  (ali uporabite MAX temp v vaši pečici doma in kamen za pico).
-Če želite pico obrniti in jo speči enakomerno na obeh straneh, jo izvlecite, obrnite in potisnite nazaj.
Ko je pripravljena, z rokami prepolovite veliko bivoljo mocarelo, jo razporedite po pici (svežo) in postrezite.

KLIKNI: Za več podrobnosti priprave in lažjo predstavo pa si poglej video!

VIVA LA PIZZA MARGHERITA NAPOLITANA!

PIZZA NAPOLITANA