JEDI S POLENTO

3 IDEJE ZA OKUSNE JEDI S POLENTO

KAJ JE POLENTA?
Je koruzni zdrob, ki ga lahko pripravimo na ogromno različnih načinov. Jedi s polento so lahko slani prigrizki, sladice ali pa samo pečena polenta. Kot sladica je odlična v kombinaciji z vanilijo, cimetom, pomarančo in limono. V že kuhano polento lahko vmešamo zelišča, sir, sušen paradižnik... Kuhano lahko postrežemo takoj ali počakamo, da se strdi. Kasneje jo narežemo na kocke (lahko tudi popečemo) in obložimo kot sendviče.

*količine jedi s polento so prilagojene za 4 osebe!

NJOKI

-125 g polente
-50 g masla
-120 g moke
-sol, poper
-jajce
-40 g naribanega parmezana

Polento najprej skuhamo. Razmerje vode je trikratno količini polente. Vodo lahko nadomestimo z mlekom (delno ali v celoti), dodamo sol, dve žlici masla in neprestano mešamo. Ko se polenta skuha, jo odstavimo, malo počakamo in vanjo vmešamo jajce, parmezan ter moko. V drugem, večjem loncu zavremo slano vodo, z žlico oblikujemo njoke in jih nežno polagamo v vodo. Pomembno je, da jih v vodi ni preveč hkrati, da se ne zlepijo. Po tem, ko njoki priplavajo na površje jih kuhamo še kako minuto. Iz vode jih previdno s penovko poberemo in pripravljeni so na postrežbo. Kombiniramo jih lahko k mesu, zelenjavi, paradižnikovi omaki ali k maslu in popečenemu žajblju.

JED JE PRIPRAVLJENA!

PICA

-200 g polente
-15 g naribanega parmezana
-2 žlici oljčnega olja
-manjša rdeča čebula
-strok česna
-paradižnikova omaka
-bazilika
-250 g mocarele

  1. TESTO: V manjši posodi zavremo 800 ml vode, lahko tudi jušne osnove, počasi dodajamo polento in ves čas mešamo. Ne pozabite jo soliti! Vmes dodamo tudi žlico parmezana in oljčnega olja.
  2. OMAKA: V ponvi na olju prepražimo čebulo, ko se ta zmehča, dodamo sesekljan česen, in ko zadiši, dodamo paradižnikovo omako, solimo in začinimo. Kuhamo prbl. 15 min.
  3. Najprej segrejemo pečico na 220 stopinj, pekač namastimo ali obložimo s peki papirjem in nanj stresemo polento. Razporedimo jo enakomerno po pekaču 1-2 cm debelo v okrogli ali ovalni obliki.
  4. Po vrhu polente razmažemo omako, mocarelo natrgamo na koščke in razporedimo povrhu. Čez potresemo parmezan in baziliko. Pečemo 20 min.

Okusna pica je narejena. VIVA LA PIZZA!

POMARANČNI KOLAČ

-2 pomaranči ali naše 65% pomarančne marmelade iz Sicilije
-6 strokov kardamoma
-100 g sladkorja ali  sladila za peko brez dodanih sladkorjev
-6 jajc
-200 g mletih mandljev
-50 g polente
-25 g moke
-2 žlički pecilnega praška
-žlica mandljevih lističev (po želji)

Pomaranče dobro očistimo in jih damo v kozico, zalijemo z vodo in zavremo. Kuhamo s pokrovko kakšno uro. Po tem času jih ohladimo, prerežemo, odstranimo peške, zmeljemo v pire in stresemo v večjo posodo. Postopek lahko skrajšamo, če uporabimo našo 65% siciljansko pomarančno marmelado in jo uporabimo namesto pomaranč. Pečico segrejemo na 160 stopinj, pekač obložimo s peki papirjem ali ga namastimo. V pomarančni pire/marmelado stresemo kardamom in vmešamo sladkor in jajca. Kasneje dodamo še polento, moko in pecilni prašek ter pomešamo, da se vse dobro poveže. Mešanico/zmes preložimo v pekač, površino pogladimo in pečemo prbl. 60 min. Biskvit odstranimo iz modela in ohladimo. Povrhu peciva lahko potresemo sladkor, sladilo, dodamo žlico grškega jogurta ali stepene rastlinske ali živalske smetane.

Dober tek in DOLCE VITA!

Upamo, da so vam naše ideje za jedi s polento koristile!
Dober tek!