Gobova rižota

Gobova rižota in okus jeseni. Idealen čas za nabiranje gob, kostanja in pripravo Gobove rižote!

Ste tudi vi ljubitelj italjanske kuhinje? Za vas smo pripravili okusen in hiter recept za gobovo rižoto. Odločili smo se za izbiro jurčkov in kostanjevk, vi pa izberite gobe za gobovo rižoto po vašem okusu.

No pa kar začnimo!

Gobova rižota:
-50g suhih jurčkov oz. drugih gob
-1l zelenjavne jušne osnove
-2 žlici olivnega olja
-1 čebula
-2 stroka česna
-250g kostanjevk ali drugih gob
-300g riž CARNAROLI
-175ml belega vina ALISIA (Astoria)
-40g masla
-0,25 šopka peteršilja
-0,25 šopka suhega bio rožmarina
-50g naribanega parmezana
-sol in sveže mlet poper

Postopek priprave gobove rižote:

  1. Suhe jurčke damo v veliko skledo. Vrelo jušno osnovo polijemo čez njih in pustimo namakati 20 min.
  2. Kostanjevke oz. gobe po vaši izbiri dobro očistimo, obrišemo in narežemo na majhne kose. Jurčke, ki so bili namočeni pa dobro ožamemo. Nato jušno osnovo precedimo, vlijemo v kozico in postavimo na kuhalnik. Temperaturo kuhe ohranjamo vročo. Jurčke kasneje narežemo na majhne kose, česen olupimo, peteršilj operemo in oboje nasekljamo na majhne koščke.
  3. Na kuhalno ploščo postavimo večjo posodo, kjer segrejemo olivno olje, dodamo nasekljano čebulo in jo mešamo dokler ne postekleni. Dodamo še česen in mešamo toliko časa, dokler ne zadiši. Po tem v ponev stresemo gobe (jurčke in kostanjevke) in jih pražimo 8 min.
  4. V večjo posodo kjer smo vse to pražili stresemo riž in ga pražimo 1 min, da postekleni. Vse to zalijemo z vinom in ob nenehnem mešanju kuhamo na zmernem ognju, toliko časa, da vino izpari. Po tem, ko vino izpari v kozico vlijemo prbl. 1/4 vroče jušne osnove. Mešamo toliko časa, da riž ne vpije vse tekočine, nato pa ga ponovno zalijemo z jušno osnovo. V naslednjih 10-15 min ponavljamo (mešamo in zalivamo z jušno osnovo).
  5. Po tem času, ko je rižota lepo kremasta, riž pa še nekoliko čvrst posodo odstavimo. V rižoto damo maslo, rožmarin, parmezan in peteršilj. Pokrijemo ponev in pustimo počivati 4 min.
  6. Rižoto damo na krožnik, lepo okrasimo in serviramo.

Poleg okusne gobove rižote se zelo dobro prileže kozarček Astoria vina Alisia.

Dober tek in čin!