Limonina rižota s svežimi zelišči

Priprava vrhunske kremaste rižote je veliko bolj preprosta, če imamo na voljo prave sestavine. Predvsem imamo v mislih pravi riž, tipa carnaroli ali pa arborio, ki bosta poskrbela za kremasto teksturo in hkrati ohranila al dente riževo sredico. In ker so naše gredice polne svežih aromatičnih zelišč in začimb, je junij zagotovo čas za pripravo rižot.

Za vas smo pripravili recept za LIMONINO RIŽOTO Z ZELIŠČI. V njej lahko uživate kot samostojni jedi, jo postrežete kot predjed ali prilogo ali pa jo obogatite s popečenimi kozicami, belo ribo, šparglji, špinačo ali drugo mldo zelenjavo.

Vir: Delicious, Nonna Maria risotto

Limonina rižota s svežimi zelišči

SESTAVINE:

- žlica nefiltriranega ekstra deviškega oljčnega olja DiVito
- pol nasekljane čebule
- 200g Carnaroli riža Principato de lucedio
- 60ml belega suhega vina Falanghina di Benevento IGT
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja Di Vito limona
- limonina lupinica 1 limone
- solimo in popramo po okusu
- košček masla
- 1-2 žlici sira Parmigiano Reggiano DOP
- strok svežega česna nasekljanega na zelo majhne koščke
- sveža zelišča bazilika, peteršilj, meta ali žajbelj
- 1 l jušna osnova ali vroča voda

PRIPRAVA:

  1. Na ponvi segrejemo ekstra deviško oljčno olje.
  2. Prepražimo čebulo in svež žajbelj, da postekleni in zadiši.
  3. Dodamo carnaroli riž in ga pražimo dobro minuto.
  4. Prilijemo belo suho vino Falanghina di Benvento in pražimo, da alkohol izhlapi.
  5. Zajemalko po zajemalko dodajamo vodo ali jušno osnovo ter limonin sok in mešamo 15 - 20 min.
  6. Dodamo sol in poper, preostanek svežih zelišč, limonino olje ter košček masla in premešamo. Odstranimo z ognja in vmešamo parmezan.
  7. Ko je rižota skuhana, pripravimo krožnike za serviranje, nadevamo rižoto, posujemo s svežimi zelišči in pokapamo z limoninim oljem.
  8. Dobro premešamo in postrežemo še toplo.

Pa dober tek!