KULINARIČNO POPOTOVANJE PO ITALIJI

Pogosto, ko omenimo Italijo pomislimo na kulinariko, zato je odločitev za izlet ali potovanje po Italiji še toliko lažja..

Ko omenimo italjansko kuhinjo nas veliko najprej pomisli na testenine, vendar je poleg njih kulinarično popotovanje po Italiji veliko daljše in ponuja mnogo več! Prav vsaka regija v Italiji ima svojevrstne in unikatne značilnosti.

No, pa začnimo z KULINARIČNIM POPOTOVANJEM PO ITALIJI!

Moto in stil življenja Italjanov je DOLCE VITA (sladko življenje)!

Za predjed siri, pršut in izbrani aperitivi  (Prosecco, kozarec odličnega italijanskega vina). Nadaljujte s testeninami in sladico. Zaključite pa s kavo.

Italija je razdeljena na 20 regij, vsaka ima svoje kulinarične tradicije. Pa začnimo s kulinaričnim popotovanjem od Toskane do Sicilije.

-Toskana
-Veneto
-Piemont
-Apulija
-Sicilija

TOSKANA
Sončni zahodi, oljke, vinske trte, kmetije, vile... Tu se čas ustavi in lahko uživamo v pogledih in razgledih. Hrana in vina so kmečka in zemeljska. Velika pokrajna, ki sega vse od gora, kmetijskih zemljišč, morja in tudi mest (Firence, Siena in Pisa).

HRANA IN PIJAČA
Fižol, močne juhe, okusni in hrustljavi hlebci, siri iz ovčjega mleka, salama s pomarančo. Govedo Chianina in divji prašič (cinghiale) sta toskanska nagrajenca mesa. Tudi testenine in ravioli so seveda del kulinarike v Toskani.

Vina:
-CLEO VIOGNIER IGT TOSCANA
-15 STAIORI MERLOT TOSCANA 
-VERMENTINO IGT TOSCANA
-SUSINGO IGT TOSCANA BIO

VENETO
Priljubljena destinacija polna romantike, umetnosti, lepote... Benetke pa so vsekakor mesto osupljive lepote v regiji Veneto. Morske hrane je tu več, saj imajo zaliv in Jadransko morje. V notranjosti pokrajne pa so prav tako ravnice in pokrajne, kjer podeželjski ljudje jedo tradicionalne rižote, polente kuhane v kombinaciji z radičem in piščancem.

-MUŠKAT FASHION VICTIM PENEČE VINO
-IL PURO MERLOT DOC VENEZIA
-ICONA CABERNET SAUVIGNON DOC VENEZIA
-ALISIA PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE DOC

HRANA:
-POLENTA S SIROM
-DEHIDRIRAN TREVIŠKI REDIČ
-SIR PECORINO ROMANO
Sladice so tu bolj preproste in manj sladke npr. tiramisu.

PIEMONT
Kar je pri italjanski kuhinji najbolj privlačno je to, da je kuha preprosta. Piemontu (severna regija) je bila iz treh strani obdana z Alpami (Francijo in Švico). Hrana, ki tu prevladuje so beli tartufi, gorgonzola, maslo, čokolade, njoki in polenta. Vino v tej regiji je Barolo in Barbaresco (hladnejši gorski zrak).

-MY GRAPPA BARBARESCO

APULIJA
Nahaja se v peti italjanskega škorna. Tu je kulinarika doma. Prevladujejo močni okusi, jagnjetina, koza, pikantna paprika, omake olivnega olja. Obalna mesta, kot so Bari in Brindisi privabljajo turiste na vzhodni del italjanskega polotoka. Podnebje je toplo in suho, idealno za pridelavo pšenice in zelenjave. Tu proizvajajo predvsem testenine in kruh. Vina iz tega področja niso tako zelo znana, vendar pa so v Pugliji zelo znani po proizvajanju vin.

-PRIMITIVO DI PUGLIA IGT 
-TARALLI DOLGI SEMENA SLADKEGA JANEŽA 
-TARALLI EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE

SICILIJA
Skozi zgodovino so Italijo zasedali tuji osvajalci in vsakič je od njih vzela nekaj kulinaričnih tradicij. Na Siciliji so značilne morske jedi, zelenjava npr. jajčevci, paprike. To so prevzeli po grški in španski kulturi. Po afriški pa se poznajo vplivi kuskusa, grozdje. Žafran in cimet pa so prevzeli od Arabcev.

V Siciliji so sladice bolj pomembne, kot drugot po Italiji. Tu imajo seveda tudi veliko agrumov in oreščkov. Slovijo tudi po piškotih (pignoli) in po zamrznjeni sladici (granita-iz vode in različnih okusov npr. limona, mandelj). Sicilija pa je znana tudi po vinu.

-TERRA DEI SOGNI 2017 SICILIJA
-AROMI SICILIANI BOX
-KROKANT Z ARAŠIDI 
-NONNO TANO SADNI AMARETTO LIKER
-MIX MARMELADE IZ SICILIJE
-PANAREA SUNSET GIN GRENIVKA & BAZILIKA
-MY LIMONCELLO LIKER IZ LIMON

En lep kulinarični italjanski pozdrav!

LA VITA É BELLA