ITALJANSKI TOAST

Italjanski toast in Okusi Italije. Je tudi tebi že zmanjkalo idej za pripravo hitrega obroka? Če si ljubitelj italjanskih pestov, ti bo recept, ki ga je pripravila @fridge.babe zagotovo všeč!

Italjanski toast

Italija je znana po gurmanski kulinariki in uživanju ob dobri hrani in pijači. Kulinarika je zelo raznolika in se že same pokrajne močno razlikujejo med seboj. Siciljanska kuhinja je drugačna od furlanske, lombardske in drugih. V severnem delu Italije sta rižota in polenta najbolj priljubljeni jedi, spet drugod sploh ne. Čeprav je kulinarika zelo raznolika se da nekako v grobem določiti nekaj skupnih značilnosti italjanske kuhinje. Med najbolj razširjenimi predjedmi so zagotovo testenine in riž, pri glavnih jedeh pa nekako izstopajo mesne in ribje jedi. Vsekakor pa Italjane od ostalih narodov razlikuje popolno uživanje v dobri hrani in druženju. DOLCE VITA!

Veš kaj je pésto?

Pésto je omaka, ki je sestavljena iz začimb v obliki paste. Izvor pesta je iz Italije in se ga najpogosteje dodaja k testeninam, njokom, crostinom, omletim... Kombinacije pesto omak so različne (preveri v naši spletni trgovini), vendar je v splošnem še vedno najbolj poznan zeleni pesto: Pesto alla genovese iz Genove v Liguriji. Sestavine tega pesta so: sveža bazilika, jedrca pinje (borovec), pecorino sardo ali parmezan, sol, česen in olivno olje. Sestavine se dobro seseklja oz. stre v terilnici, da nastane pasta. Na koncu dodamo še malo vode, da se razredči. Testenine skuhamo in jim dodamo pesto. Vsi naši pesti so takšni, kot bi bili pripravljeni doma!

Pesto v kombinaciji z jajci pa je malo drugačen, vendar zelo okusen obrok! Intenziven in poln okus te v trenutku prestavi v Italjansko kuhinjo.

ITALJANSKI TOAST SESTAVINE:
-2 kosa kruha z drožmi (cca 2x 30 g)
-2 x 2 žlički zelenega pesta genovese DOP 
-1 jajce
-1/2 žličke ekstra deviškega oljčnega olja (za peko jajc, lahko pa tudi izpustiš)
-poper
-sol

POSTOPEK:
-V opekaču popeci kruh
-Segrej ponev in jo namasti
-Speci jajce
-Dodaj pesto na popečen kruh
-Dodaj sol in poper

Buon apetito!