Siciljanski briochi z domačim malinovim sladoledom

Okus Sicilije in siciljanski briochi z domačim malinovim sladoledom. Si za? Poletje je odličen čas za preizkušanje novih in malo drugačnih receptov. Siciljanski briochi z domačim malinovim sladoledom te bodo zagotovo popeljali v Italijo! Super poletni recept je pripravila @fridge.babe

Kaj je brioch? Pripravi Siciljanski briochi z domačim malinovim sladoledom.

Brioche je posebna francoska specialiteta. Je nekaj med kolačom in kruhom. Francoski brioch se peče iz kvašenega testa. Narejen je po posebnem receptu. Testu se doda, jajca, mleko in maslo. Izdelek je mehak, rahel in zelo priljubljen v svetu. Znanih je mnogo receptov za pripravo briochov, vendar se recept Richarda Bertineja jemlje za najbolj izvirnega. Vedeti moramo, da je potrebno vsako sestavino pred gnetenjem shladiti. Nujno je potrebno to upoštevati pri maslu. Zelo pomembno pa je tudi kateri kvas uporabimo. Navaden kvas je možno nadomestiti s kislim testom. Gospodinje tudi pogosto uporabijo suhi kvas, vendar se je potrebno zavedati, da bo končni rezultat drugačen. Brioche je lahko v obliki kroglice, kolača, žemljice, rogljička itd.

SESTAVINE:

Testo (za pribljižno 7 briochev)
-300 g mehke pšenične moke tip 00 za pecivo (Dutille)
-10 g gramov svežega kvasa (lahko uporabiš tudi suhi pivski kvas)
-2 jajci (sobne temperature)
-120 g masla
-60 ml mleka
-1 pomarančni sladkor (lahko tudi vanilijev)
-2 žlički medu
-2 žlici ruma
-limonina in pomarančna lupinica
-vanilijeva aroma
-ščepec soli

Malinov sladoled:
-100 g zmrznjenih malin
-40 g polnomastnega grškega jogurta
-malce vode po potrebi

Za pripravo domačega vanilijevega ali čokoladnega sladoleda klikni TU

POSTOPEK

  1. Naredimo kvasec (v toplo mleko dodamo kvas in pomarančni sladkor), ki ga vlijemo v moko.
  2. Postopoma dodajamo ostale sestavine: zmehčano maslo, 2 jajci, med, rum, vanilijevo aromo, pomarančno in limonino lupinico, ter ščepec soli. Vse dobro pregnetemo v eno kepo in pustimo hajati 1 uro.
  3. Oblikujemo majhne hlebčke (cca 80 g) + mini krogec za na vrhu (cca 10 g).
  4. Pečemo v predhodno segreti pečici približno 45 min na 185 stopinjah.
  5. Ohladimo in pripravimo sladoled.
  6. V mešalniku zmešamo maline z grškim jogurtom in kakšno žlico vode za lažje blendanje.
  7. Brioch prerežemo na pol in ga nadevamo z malininim sladoledom. Poljubno si ga lahko privoščimo tudi s kakšnim drugim sladoledom ali pa kar z maslom in marmelado.

Uživajte v poletnih okusih!