Poletna rižota s kozicami je zelo okusna in gurmanska jed, ki je hitro pripravljena. V poletnih mesecih se raje poslužujemo jedi hitrejše priprave, ki pa kljub vsemu razveseljujejo naše brbončice. Poletna rižota s kozicami je odlična izbira za pogostitev naših najdražjih, ko želimo s svojo kuhinjo nanje narediti vtis.
Zakaj je uživanje kozic priporočljivo?
- Vsebujej visoke vsebnosti beljakovin.
- Bogate so z vitaminom D, kalcijem, fosforjem, zmanjšujejo tvegnje za poškodbe in bolezni mišično - skeletnega sistema in ustne votline.
- Imajo visoke vsebnosti železa.
- So bogate z vitaminom B.
- Vsebujejo selen in vitamin E.
- Vsebujejo minerale (kalij, magnezij).
- Pozitivno vplivajo na delovanje prebavnega sistema, želodca in črevesja.
Poletna rižota s kozicami sestavine:
- 400g mešanice rižote z limono
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
-450g olupljenih repkov kozic
-3,5 dl suhega belega vina
-4 vejice peteršilja
- 1 l jušne osnove
- 2 ščepca soli
-1 ščepec popra
Nasvet, na koncu vmešajte:
- 5g masla
- 1 žlico ribanega sira Parmigiano Reggiano
- *po želji pa lahko v rižoto dodate tudi svojo najljubšo zelenjavo (mi smo izbrali 1 bučko)
Priprava poletne rižote s kozicami
- Olupljene repke kozic najprej speremo z vodo in jih dobro odcedimo. Olupimo čebulo in jo nasekljamo. Vejice peteršilja speremo pod vodo, jih osušimo in nasekljamo. Jušno osnovo vlijemo v posodo in na zmernem ognju počasi segrejemo. Ko ta zavre, posodo odstavimo.
- V drugi posodi na nizkem ognju segrejemo olje in prepražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo mešanico za rižoto in jo hitro popražimo, toliko, da riž postekleni.
- Dodamo ji 3/4 jušne osnove, začinimo s soljo in kuhamo 15 min. Med kuhanjem postopoma dodamo še preostalo jušno osnovo in občasno premešamo.
- V tretji posodi na olivnem olju prepražimo kozice, da postanejo oranžne barve.
- V posodo k rižoti dodamo kozice in prilijemo 1 dl vina. Dobro premešamo in počakamo 1 minuto, da alkohol izhlapi.
- Po pribljižno 15 min, ko je rižota kremasta in kljub vsemu čvrsta, odstavimo posodo z ognja in v rižoto dodamo maslo, parmezan in peteršilj.
- Rižoto po okusu začinimo s soljo in poprom.
- Odstavimo z ognja in pustimo stati 2 min.
Kliknite in preverite še nekaj okusnih receptov tu.
Dober tek!