Poletna rižota s kozicami

Poletna rižota s kozicami je zelo okusna in gurmanska jed, ki je hitro pripravljena. V poletnih mesecih se raje poslužujemo jedi hitrejše priprave, ki pa kljub vsemu razveseljujejo naše brbončice. Poletna rižota s kozicami je odlična izbira za pogostitev naših najdražjih, ko želimo s svojo kuhinjo nanje narediti vtis.

Poletna rižota s kozicami

Zakaj je uživanje kozic priporočljivo?

  • Vsebujej visoke vsebnosti beljakovin.
  • Bogate so z vitaminom D, kalcijem, fosforjem, zmanjšujejo tvegnje za poškodbe in bolezni mišično - skeletnega sistema in ustne votline.
  • Imajo visoke vsebnosti železa.
  • So bogate z vitaminom B.
  • Vsebujejo selen in vitamin E.
  • Vsebujejo minerale (kalij, magnezij).
  • Pozitivno vplivajo na delovanje prebavnega sistema, želodca in črevesja.

Poletna rižota s kozicami sestavine:


- 400g mešanice rižote z limono
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
-450g olupljenih repkov kozic
-3,5 dl suhega belega vina
-4 vejice peteršilja
- 1 l jušne osnove
- 2 ščepca soli
-1 ščepec popra

Nasvet, na koncu vmešajte:
- 5g masla
- 1 žlico ribanega sira Parmigiano Reggiano
- *po želji pa lahko v rižoto dodate tudi svojo najljubšo zelenjavo (mi smo izbrali 1 bučko)

Priprava poletne rižote s kozicami

  1. Olupljene repke kozic najprej speremo z vodo in jih dobro odcedimo. Olupimo čebulo in jo nasekljamo. Vejice peteršilja speremo pod vodo, jih osušimo in nasekljamo. Jušno osnovo vlijemo v posodo in na zmernem ognju počasi segrejemo. Ko ta zavre, posodo odstavimo.
  2. V drugi posodi na nizkem ognju segrejemo olje in prepražimo čebulo, da se zmehča. Dodamo mešanico za rižoto in jo hitro popražimo, toliko, da riž postekleni.
  3. Dodamo ji 3/4 jušne osnove, začinimo s soljo in kuhamo 15 min. Med kuhanjem postopoma dodamo še preostalo jušno osnovo in občasno premešamo. 
  4. V tretji posodi na olivnem olju prepražimo kozice, da postanejo oranžne barve.
  5. V posodo k rižoti dodamo kozice in prilijemo 1 dl vina. Dobro premešamo in počakamo 1 minuto, da alkohol izhlapi.
  6. Po pribljižno 15 min, ko je rižota kremasta in kljub vsemu čvrsta, odstavimo posodo z ognja in v rižoto dodamo maslo, parmezan in peteršilj.
  7. Rižoto po okusu začinimo s soljo in poprom.
  8. Odstavimo z ognja in pustimo stati 2 min. 

Kliknite in preverite še nekaj okusnih receptov tu.

Dober tek!