Poletni solatni krožnik z motovilcem

V poletnih, vročih mesecih si za kosilo ali večerjo pogosteje pripravimo solate. Pripravite poletni solatni krožnik in poskusite nekaj novega. V tem času nam solate še posebaj teknejo, ker so lahke, sveže, hranilne, sočne in v kombinaciji z najrazličnejšimi jedmi tudi nasitne. Prednost pri pripravi solat je ta, da lahko izberemo najrazličnejše sestavine in pripravimo obrok po lastnem okusu. Kreativne ideje in kombinacije imajo tu prosto pot. Sposodili smo si kreativni recept za poletni solatni krožnik z motovilcem @selmabisyac in smo prepričani, da bo tudi vas navdušil.

Poletni sadni krožnik z motovilcem

Zakaj je motovilec zdrav?

Poleg tega, da je motovilec okusen, je tudi zelo zdrav. Vsebuje veliko hranljivih snovi in pozitivno vpliva na naše zdravje. Motovilec je vir vitamina C. Vsebnost vitamina C v motovilcu je primerljiva s tisto v limoninem soku in je učinkovit antioksidant. Ima tudi pozitivne učinke na naš vid. Tudi v motovilcu najdemo različne vrste karotenoidov, kar ima blagodejen vpliv na oči. Vsebuje veliko železa, kar pri rednem uživanju preprečuje nastanek anemije. Motovilec vsebuje tudi vitamine iz skupine B. Predvsem vitamin B6, ki ima v našem telesu precej pomembnih nalog.

Sestavine, ki jih potrebujemo za eno osebo:

-60 g motovilca
-5 rjavih šampinjonov
-6 grozdastih paradižnikov
-8 grških oliv kalamata
-4 velike vložene kapre
-nekaj vršičkov zelenih špargljev
-1/2 manjše rdeče čebule
-mešanica italijanskih zelišč
-oljčno olje
-balzamični kis
-limonin sok v perlah

Priprava:

  1. Najprej operemo motovilec in ga osušimo.
  2. Šampinjone narežemo na rezine.
  3. Segrejemo ponev ali žar ploščo in popečemo šampinjone (na olju ali maščobi).
  4. Operemo paradižnike in jih prerežemo po dolžini.
  5. Vršičke špargljev operemo in jih blanširamo na v osoljenem kropu.
  6. Rdečo čebulo narežemo na ozke, tanke kolobarje.
  7. Pripravimo olive in kapre.

Dekoracija krožnika:
1. Na krožnik damo motovilec in ga solimo.
2. Po vrhu damo popečene šampinjone in čez čebulo.
3. Nato damo čez paradižnik, šparglje, olive in kapre.
4. Po solati potresemo mešanico italijanskih začimb.
5. Po vrhu prelijemo z oljčnim oljem, balzamičnim kisom ali limoninim sokom.
6. Polega pa lahko postrežemo grisine ali taralle.

Dober tek!