Pripravi italijansko dilco

Tako kot v Italiji, tudi pri nas zelo uživamo v gurmanski hrani in kvalitetno pripravljenih jedeh. Ker se je pričelo novo šolsko leto in so dnevi bolj zasedeni, smo se odločili, da je ideja za pripravo italijanskega narezka z antipastiji odlična rešitev za hitro pogostitev prijateljev ali družine. Veliko nas je tudi to poletje odpotovalo v Italijo in uživanje v njihovi kulinariki je poleg odkrivanja dežele eden izmed najlepših spominov. Pripravi italijansko dilco!

Če vsaj malo poznate Italijo in njeno kulinarko, veste, da iz tam izvirajo najboljša ekstra deviška oljčna olja, odlična vina, testenine, pice in veliko zelenjave! Ker pa vsi vemo, da je nekaj zelenjave smiselno shraniti za zimske dni, so vloženine prava izbira. Preberite naš recept in izberite najljubšo kombinacijo antipastov in ostalih italijanskih jedi!

Pripravi italijansko dilco

Pripravi italijansko dilco SESTAVINE:

-300 g kroglic mocarele ali katerega drugega sira (sir parmigiano reggiano dop, sir pecorino romano). Lahko tudi kakšen drug italijanski sir.
-1 rdeč čili, očiščen in drobno sesekljan
-20 rezin kakovostnega pršuta/bresaole/salame
-280 g Montalbano artičok na žaru v olju, odcejenih
-290 g Anfosso sušenih paradižnikov v oljčnem olju, olje prihranimo
-290 g Montalbano mini paprik polnjenih s tuno, odcejenih
-3 žlice Anfosso oliv taggiascha v oljčnem olju
-1 pest češnjevih paradižnikov (narezanih na pol)
-20 g sveže bazilike (listi)
-1 štruca ciabatta kruha, narezana
-1 strok česna, prerezan na pol
-pest naribanega parmezana
-Bisco brusketa z ekstra deviškim oljčnim oljem in origanom ali Bisco crostini z ekstra deviškim oljčnim oljem in origanom

PRIPRAVA:

  1. Najprej pripravimo dilco. Ta je lahko lesena, granitna, lahko pa je tudi večji krožnik.
  2. Mocarelo, polnjene paprike, češnjeve paradižnike, suhe paradižnike, artičoko in olive damo v manjše posodice, ki jih enakomerno razporedimo po deski.
  3. Po preostalem delu krožnika razporedimo suhomesnate izdelke, parmezan in sir pecorino. Meso potresemo z nekaj ribanega parmezana.
  4. Večino listov bazilike damo v terilnico, začinimo s ščepcem soli in popra, ter zdrobimo, ostalo prihranimo za dekoracijo krožnika.
  5. Dodamo nekaj žlic prihranjenega oljčnega olja iz kozarcev in premešamo, da dobimo olje z okusom bazilike.
  6. Olje z žlico prelijemo po mocareli in zelenjavi, nato pa lahko po želji še pokapljamo z malo ekstra deviškega olivnega olja.
  7. Popečemo ciabatto, nato rahlo natremo s česnom, pokapamo še z malo prihranjenega olja in vse skupaj postrežemo s preostalimi lističi bazilike. Namesto ciabatte pa lahko poleg postrežemo brusketo ali crostine z ekstra deviškim oljčnim oljem in rožmarinom.

Uživajte v OKUSIH ITALIJE in dober tek!