Poznaš naš recept za peko pogače z zelišči?

Poznaš naš recept za pogačo z zelišči?

Poznaš naš recept za peko pogače z zelišči?

Peka pogače se pogosto zdi prekomplicirana in se mnogi priprave raje ne lotijo. Poznaš naš recept za peko pogače z zelišči? Recept vas bo zagotovo pritegnil, saj je priprava pogače enostavna, hitra in zelo okusna.

Zakaj so zdravilna zelišča ključna sestavina za peko pogače z zelišči?

Zdravilna moč zelišč je bila odkrita že ob razvoju človeštva. Primarno so se uporabljala za zdravljenje in lajšanje bolezni, kasneje pa tudi v kulinariki. Znanje o delovanju posameznih zdravilnih rastlin so se razvijala z razvojem človeštva. Zdravilna zelišča se ne uvrščajo v kategorijo hrane (meso, žita, maščobe...), saj ne vstopajo v proces prebave, ampak so nujna pri normalnem delovanju organov. Recepti in jedi iz začimb/zelišč imajo dediščino naših prednikov. Pogosto tradicionalne jedi vsebujejo točno določeno zelišče, ki predstavljajo določeno pokrajno, deželo. Te jedi so posledično bogate s hranilnimi snovmi, vitamini, minerali in vlakninami. Včasih se izbira zelišč pri določeni jedi zdi enostavna, ključnega pomena pa je izbira pravega zelišča v kombinaciji z določeno jedjo. Šele, ko izbiremo pravo kombinacijo, dosežemo harmonijo okusov, vonjev in obogatimo hranilne vrednosti jedi.

Za več informacij o zdravilnih zeliščih preberi tu

Sestavine za peko pogače z zelišči:

-500 g moke Le 5 stagioni Superiore
-8 g suhega pivskega kvasa Le 5 Stagioni
-1 žlička soli
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja Di Vito
-300 ml mleka

Nadev/zelišča:

-Vejica svežega rožmarina ali BIO sušeni rožmarin iz Sicilije
-Sol
-Začimbe po vašem okusu
-4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja DIvito

Postopek priprave:

  1. Najprej v posodo stresi moko, dodaji ji suhi kvas, sol, vodo in mleko. Vse skupaj zgneti v gladko testo in ga daj vzhajati za 1 uro.
  2. Vzhajano testo razvaljaj oziroma oblikuj v velikosti pekača in ga razporedi po pekaču. S prsti po površini testa vtisni luknjice.
  3. Začimbe, izbrane po lastnem izboru zmešaj z oljem in vodo, ter premaži po površini testa.
  4. Pečico ogrej na 200 stopinj in daj peči za 15 min.
  5. Postrezi še vroče, lahko pa tudi ohlajeno.
  6. Po vrhu ali poleg lahko dodaš tudi poljubne dodatke ali omake.

Pa dober tek!