Pečeni melancani s kvinojo in feto

Kljub temu, da je letošnje poletje zelo sušno, nas je narava obdarila z dovolj zelenjave. Potrebno je le malo domišljije in iznajdljivosti, da lahko iz zelenjave iz vrta pripravimo prave gurmanske specialitete. @fridge.babe nas je razveselila s svojim novim receptom pečeni melancani s kvinojo in feto.

Pečeni melancani s kvinojo in feto

Zakaj so melancani tako zdravi?

Za melancane oziroma jajčevce je znano, da blažijo povišan krvni tlak. Ker se vsi zavedamo, da previsok krvni tlak lahko vodi do srčno-žilnih obolenj, raje preventivno poskrbimo za zdravje. Z uživanjem primerne hrane, bomo zagotovo pripomogli k boljšemu zdravstvenemu stanju. Jajčevci znižujejo tudi previsoko raven maščob v krvi, kar lahko resno ogrozi naše zdravje (srce in ožilje). Pri pojavljanju želodčnih razjed je tudi zelo priporočljivo uživanje jajčevcev, saj blažijo bolečino in pospešujejo okrevanje. Znano je tudi, da je zunanja uporaba jajčevcev primerna za blaženje revmatizma.

Pečeni melancani s kvinojo in feto sestavine:

-1 srednje velik melancan (200g)
-250g paradižnikove omake z baziliko (Divito)
-50g kvinoje
-40g feta sira (nadrobiš po želji, lahko tudi več)
-2 stroka česna
-sol, poper
-sveža bazilika

Priprava:

  1. V osoljeni vroči vodi po navodilih skuhamo kvinojo.
  2. Po dolgem (na šnite) narežemo melancane in jih posolimo. Pustimo 5-10 min in jih pod vodo speremo.
  3. V kuhano kvinojo dodamo nekaj žlic paradižnikove mezge, sol, poper in svež sesekljan česen.
  4. Melancane položimo na rahlo moker pekač in jih premažemo s paradižnikovo mezgo.
  5. Dodamo mešanico kvinoje in nato pečemo 25 mi na 1190 stopinjah.
  6. Po vrhu nadrobimo feta sir in okrasimo z baziliko.

Prijetno, gurmansko, poletno razvajanje vam želimo!