Panna cotta s tartufi in medom

Panna cotta je znana italijanska sladica in v dobesednem prevodu pomeni kuhana smetana. Priprava panakote je enostavna, okus pa nežen in kremast. Najpogosteje se panna cotto pripravlja z različnimi sadnimi prelivi. Pri okusih italije vam želimo predstaviti gurmanske kombinacije jedi in nove okuse. Panna cotta s tartufi in medom vas bo zagotovo navdušila.

Italijanska panna cotta s tartufi

Panna cotta s tartufi in medom

SESTAVINE

-2,5 dl mleka
-2,5 dl sladke smetane
-1 vanilijev sladkor
-3 do 5 žlic sladkorja
-8 lističev želatine
-2 žlici medu
-1 Marini nariban cel črni tartuf

Panna cotta s tartufi in medom

PRIPRAVA

  1. V kozico zlijemo mleko in sladko smetano, počasi kuhamo do vretja.
  2. Nato vmešamo sladkor in vanilijev sladkor.
  3. V drugi posodici raztopimo lističe želatine, ko se mešanica mleka in smetane shladi, jih dodamo notri.
  4. Izberemo posodice/kozarčke za serviranje panna cotte in vanje vlijemo zmes.

PRELIV S TARTUFOV IN MEDU

  1. V posodici zmešamo med in Marini nariban cel črni tartuf
  2. Prelijemo po ohlajeni panna cotti.

POZNAŠ TARTUFE?

Tartufi izvirajo iz rodu Tuber (gomoljka) in so dragocene podzemne gobe. Rastejo v simbiozi z drevesi. Zanimivo je to, da uspevajo le pri koreninah črnega hrastaTartuf je po sestavi podoben gobam in je bogat z vitamini in minerali. Vsebuje kalij, jod, selen, fosfor, železo, kalcij, magnezij, žveplo ter vitamin C in vitamine skupine B.

Tartufi imajo dolg življenski cikel (daljši od gob). So nepravilne okrogle oblike, veliki do 5 cm s hrapavo površino. Površina je trda, sredica pa svetlejše barve, mehka z belkastimi žilicami.

Praviloma se tartufe nabira skozi vse leto, odvisno od vrste. Pri nabiranju tartufov si pogosto pomagajo s psi, ki so usposobljeni za nabiranje tartufov. Poznamo okoli 70 vrst tartufov, od tega jih v Evropi najdemo pribljižno 32, na naših krožnikih pa se najpogosteje znajde teh 6 vrst :

  • Tuber Magnatum Pico (Beli tartuf iz Albe ali Acqualagne)
  • Tuber Melanosporum Vitt. (Črni tartuf iz Norcije)
  • Tuber Aestivum Vitt. (Scorzone)
  • Tuber Borchii Vitt. (Bianchetto ali Marzuolo tartuf)
  • Tuber Brumale Vitt. (beli Truffle)
  • Tuber Macrosporum Vitt. (Gladek črni tartuf)

5 nasvetov za kombiniranje vina in tartufov

  1. Izberite pravo vino glede na tip in vrsto tartufa.
  2. Ne preglasite delikatnih arom tartufov z močnimi barikiranimi ali preveč sadnimi, ki jih v jedi uporabljamo poleg tartufov.
  3. Kombinirajte vino s sestavinami, ki jih v jedi uporabljamo poleg tartufov.
  4. Izbiramo vina, značilna za teritorij iz katerega prihajajo tartufi.
  5. Belo, rdeče ali peneče? Bela vina se odlično priležejo k testeninam, jajčnim jedem, tatarcu s tartufi ali panna cotti s tartufi in medom. Priporočamo bela vina z bolj kompleksnimi aromami in dobrim potencialom za staranje. Rahlo barikiran vermentino iz Toskane ali pa mineralna vulkanska vina iz Etne so odlična izbira. Rdeča vina se podajo predvsem k mesnim jedem s tartufi. Izbiramo vina s srednjim telesom, kot na primer Pinot Nero, Chianti, Valpolicella Ripasso, Etna rosso. Kadar je jed sestavljena iz bogatih sestavin, priporočamo tudi bolj kompleksna vina, z dobrim potencialom za staranje, kot na primer Amarone della Valpolicella, Brunello di Montalcino, Chianti Riserva. Peneča vina se podajo k tartufom predvsem, kadar jih kombiniramo z bolj mastnimi ali ocvrtimi sestavinami. Navadno kombiniramo predvsem peneča vina pridelana po klasični metodi.

Izberite primerno vino za kombinacijo k tartufom in kliknite TU.

DOBER TEK in uživajte v OKUSIH ITALIJE!