Čičerikina mineštra z začimbami

Jesen je letni čas, ko potrebujemo več energije. Temperature so iz dneva v dan nižje in naše zdravje pogosto niha. Krepka čičerikina mineštra z začimbami je zagotovo prava izbira za kosilo v hladnih jesenskih dneh. Za njeno pripravo ne potrebujemo veliko časa.

Sestavine za čičerikino mineštro

-1/2 vrečke 500g Montalbano čičerike v zrnju
-1-2 žlici EKSTRA DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA LO STORICO DOP
-1 čebula
-Pol srednje velikega korenja in enako gomolja zelene
-2 korenja
-1 steklenička pasate češnjevi paradižniki
-pest riža Carnaroli
-Mala žlička rožmarina
-1 lovorjev list
-1 žlička origana
-Sol in poper
-Lahko tudi nariban sir parmigiano reggiano DOP
-1 vrečka aromy brodo mio 2 jušne osnove

PRIPRAVA čičerikine mineštre z začimbami

  1. Večer pred pripravo v posodi z vodo namočimo čičeriko, da do naslednjega dne nabrekne.
  2. Naslednji dan, najprej čičeriko v zrnju skuhamo v loncu, na koščke narežemo čebulo, korenček in gomolj zelene.
  3. V velik lonec vlijemo ekstra deviško oljčno olje LO STORICO in na njem popražimo čebulo, da postane zlata. Dodamo še korenček, zeleno in riž. Pražimo nekaj časa, da se vse rahlo zmehča ter dodamo paradižnikovo pasato.
  4. Ko je čičerika kuhana, jo dodamo v lonec s popraženo zelenjavo. Dodamo še jušno osnovo (odvisno od tega, kakšno gostoto želimo) ter začimbe ter posolimo in popopramo. Ko mineštra zavre, jo kuhamo še 20 min na srednji temperaturi.
  5. Po želji na koncu potresemo s parmigianom reggianom DOP.

Zdrava jesenska mineštra je pripravljena.
Dober tek!

Veš zakaj je čičerika tako zdrava?

Čičerika je stročnica bogata s hranilnimi snovmi. Njena energijska vrednost je zelo visoka in je popoln nadomestek mesa.

Vsebuje veliko beljakovin, ogljikovih hidratov, koristne maščobe, vitamine in minerale. Porcija čičerike vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, C, D, E, železo, fosfor, cink, mangan, kalij, kalcij in magnezij. Čičerika tudi zaradi prehranskih vlaknin pospešuje prebavo in veže strupe iz črevesja.