Italjanska velikonočna večerja

Te zanima kako poteka italjanska velikonočna večerja?

Velika noč ali v italjanščini (Pasqua) pomeni konec 40 dnevnega postnega časa. To je obdobje, ko se minimalno ali sploh ne zauživa živil, kot so meso, jajca, maslo in druge.

Italjanska večerja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Včasih je bil post veliko bolj strog in se ga je držalo veliko ljudi. Praznovanje velike noči in italjanska velikonočna večerja pa je še vedno čas praznovanja z velikimi pojedinami. Po italjanski tradiciji se že leta držijo izraza "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi, " (Božič s starši, Velika noč s komer koli želite). Po tradiciji Italjani preživljajo božič z družino, Veliko noč pa lahko tudi s prijatelji. Neglede na to s kom boste praznovali, bo miza polna italjanskih dobrot.

Jedi, ki so najpogosteje del italjanske velikonočne večerje.

Juha

Pogosto se pri nas obrok začne z juho in tudi pri Italjanih ni dosti drugače. Neapeljska klasika je "italjanska poročna juha", ki je sedaj priljubljena že po celem svetu. Dolgo let nazaj je bila to kmečka jed iz ostankov mesa in zelenjave, ki so jo italjani jedli pri vseh pomembnejših praznikih (minestra maritata-poročna juha).

Jedi iz jajca

Tako kot pri nas, so tudi pri Italjanih pri velikonočni večerji prisotna jajca, tako barvana, kot kuhana. Jajca so simbol prenove in ponovnega rojstva. Pogosto so jedi, pripravljene iz jajc: pasqualina-velikonočna pita iz jajc, ricotte in blitve - Ligurija in brodeto pasquale - podoben fritaji (iz regije Basilicata in vsebuje jajca, jagnetino in šparglje).

Jagnjetina

Simbol pomladi je tudi jagnetina in je pogosto del velikonočnih pojedin. Najpogosteje je ta v obliki Atta scottadito (jagnječji kotlet na žaru z brinovimi jagodami) ali z dušenimi jagnječimi kraki po italjansko.

Zelenjava

Če je večerja res pristno italjanska, bodo kuharji ustvarili zelenjavno jed iz sveže zelenjave. Pomlad in pomladno prebujanje je mišljeno tudi za izbor zelenjave, ki v tem obdobju raste (artičoke, beluši in druge). Pogosto pripravijo polnjene artičoke  s česnom, sirom, droptinami ali mesom.

Kruh

Na jugu Italije pečejo veliko različnega slanega velikonočnega kruha, ki pogosto vsebujejo tudi koščke mesa, sira in cela jajca. Casatielloiz-neapeljski kruh, pečen v obroču in prelit z jajci. Tradicionalen je tudi pleten kruh, ki diši po janežu in limoni. Poznan pa je tudi sladek velikonočni kruh - Colomba (sladek kruh v obliki goloba, prelit z mandlji in sladkorjem), ki izvira iz Lombardije in je priljubljena po vsej Italiji. Po okusu je zelo podoben italjanski božični torti panettone.

Sladice

V Italiji je pastiera Napoletana najbolj znana velikonočna sladica. Je kremasta torta iz rikote, zdroba, limonine lupinice in pomarančnega cveta (aromo). Primarno je narejena iz  pšeničnih jagod, ki simbolizirajo plodnost in kandirane pomarančne lupine. Tudi zelo znana sladica v Italiji je firentinska velikonočna torta (schiacciata), ki je obarvana s pomarančnim sokom (iz lupine), s smetano ali napolnjena s pecivom.

Otroci pa se kljub vsemu še vedno najraje sladkajo z votlimi jajci, ki vsebujejo presenečenje.

Prijetne in mirne velikonočne praznike vam želimo!

Za več klikni na!