Giro di Italia 2022

Giro di Italia 2022 (Giro ali Corsa Rosa) - cestno kolesarska dirka, ki vsako leto poteka po Italiji. V njej tekmujejo moški profesionalni kolesarji. Letos se izvaja že 105. dirka, ki bo imela 21 etap. Večinoma bo Giro di Italia 2022 potekal po italijanskih pokrajnah (v kar 14), dvakrat pa bo pot zavila izven Italije (v Slovenijo in na Madžarsko).

Giro d'Italia 2022

Giro di Italia s 195-kilometrsko progo, se začenja v Budimpešti-Višegrád in konča 29. maja v  Areni di Verona. Na seznamu je 176 kolesarjev. Kolesarska dirka bo potekala od 6. do 29. maja. V 19. etapi, ki bo na sporedu 27. maja, bo kolesarje pot vodila skozi del Doline Soče (z vzponom na Kolovrat). Start 19. etape bo v italijanskem Marano Lagunaru, v Slovenijo pa bodo kolesarji vstopili prek Učje, proti Soči mimo Žage, skozi Trnovo v Kobarid in od tam za Idrsko. Nazaj v Italijo (Staro goro nad Čedadom) se bodo kolesarji  vračali skozi Livek in Livške Ravne do Kolovrata ter čez sedlo Solarji.

Vsi kolesarski navdušenci vedo, da so med vsemi kolesarskimi dirkami le tri, ki so zelo pomembne: francoski Tour de France, španska Vuelta in italijanski Giro d'Italia.

Med kolesarji, ki začnejo v Budimpešti, so trije kolesarji, ki so pred tem osvojili Trofeo Senza Fine. Med njimi so Vincenzo Nibali (zmagovalec Corsa Rosa v letih 2013 in 2016), Tom Dumoulin (2017) in Richard Carapaz (2019).

Med glavnimi kandidati za Maglia Rosa so: João Almeida, Simon Yates, Miguel Angel López, Alejandro Valverde, Giulio Ciccone, Jai Hindley, Mikel Landa, Wilco Kelderman, Romain Bardet, Domenico Pozzovivo, Emanuel Buchmann, Pello Bilba, Hugh Bilba Guillaume Martin, Bauke Mollema in Tobias Foss.

Slovenija na Giro d'Italia sicer še nima skupnega zmagovalca, vendar so kolesarji doslej kar osemkrat osvojili posamezne etape dirke (Luka Mezgec, nato pa so zmagovali še Jan Polanc, Primož Roglič, Matej Mohorič in Jan Tratnik).

Slovenci smo že izkusili zmago po Franciji in Španiji, za kar sta poskrbela Tadej Pogačar in Primož Roglič. Držimo pesti za naše fante!

Astoria je tudi letos ponosni sponzor s posebno polnitvijo Prosecco DOC Rose!

Za več informacij KLIKNI TU.

Nazdravimo z ASTORIO!